Vlag van Portugal Portugal 6-0 Nederland Vlag van Nederland
Optredens 15 (eerste keer: 2002)
Beste resultaat Winnaar (2011, 2012, 2018, 2019)
Thuis
Uit

Het Nederlands voetbalelftal onder 17 is het nationale voetbalelftal van Nederland voor spelers jonger dan 17 jaar. Het elftal probeert zich jaarlijks te kwalificeren voor het Europees kampioenschap onder 17. In de oneven jaren dient het EK tevens als kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap onder 17.

EK 2009

Op het Europees kampioenschap 2009 in Duitsland gooide Nederland hoge ogen door tot de finale te komen. In de groepsfase trad het achtereenvolgend aan tegen Engeland (1-1), Turkije (2-1) en Duitsland (0-2), waarna het naar de halve finale ging. In die halve finale werd Zwitserland met 2-1 verslagen door doelpunten van Shabir Isoufi en Luc Castaignos. Nederland speelde in de finale op 18 mei opnieuw tegen Duitsland en verloor deze wedstrijd na verlenging met 1-2.

EK 2011

Nadat in 2010 de eindronde van het EK niet werd gehaald, lukte het in 2011 wel weer om de eindronde te halen; voor de vierde keer in vijf jaar tijd. Dit keer onder de leiding van coach Albert Stuivenberg. Nadat Nederland de halve finale met 1-0 wist te winnen van Engeland werd op 15 mei in Novi Sad de finale met 5-2 van Duitsland gewonnen.

EK 2012

Nadat onder 17 het EK in 2011 had gewonnen was er weer een reële kans om het toernooi te winnen, de selectie bevatte grote talenten zoals, Riechedly Bazoer, Tonny Vilhena en Nathan Ake. De groepswedstrijd tegen Slovenië onder 17 werd gewonnen. Daarna speelde oranje twee keer gelijk tegen België en Polen. In de halve finale won oranje met 2-0 van Georgië. Net als het jaar daarvoor stond oranje in de finale tegen Duitsland, er werd 1-1 gelijk gespeeld maar oranje won de penaltyserie met 5-4. Succescoach Albert Stuivenberg had in 2 jaar tijd, twee Onder-17 EK's gewonnen. Mede door deze successen werd hij in 2013 benoemd tot coach van Jong Oranje

EK 2014

In 2014 werd oranje gezien als de grote favoriet om het toernooi te winnen, deze gouden lichting bevatte spelers als, Abdelhak Nouri , Donny van de Beek , Jari Schuurman en Steven Bergwijn. Onder 17 won alle 3 groepswedstrijden tegen Turkije (3-2), Malta (5-2) en Engeland (2-0). In de halve finale moest onder 17 het tegen Schotland opnemen. Deze wedstrijd werd zeer gemakkelijk met 5-0 gewonnen. In de finale wachtte Engeland waar oranje in de groepsfase al van gewonnen had. Het werd 1-1 waarna er penalty's genomen moesten worden, Engeland won de penaltyreeks met 4-1.

Spelersrecords

Meeste interlands

Vurnon Anita speelde samen met Nathan Aké de meeste interlands voor Nederland O-17

Huidig team

De volgende 17 spelers zijn door de bondscoach Pieter Schrassert Bert opgeroepen voor de kwalificatie van het EK onder 17 2023.

Interlands en doelpunten bijgewerkt tot en met Nederland-17 - Engeland-17 (28 maart 2023)