Toppscorer(3 mål) - Spanias flagg Fernando Torres

(3 mål) - Portugals flagg Cristiano Ronaldo
(3 mål) - Kroatias flagg Mario Mandžukić

Forrige – neste
Østerrikes flagg Sveits’ flagg
2008Frankrikes flagg
2016

EM i fotball 2012 var det 14. EM i fotball for nasjonale fotballag avholdt i regi av UEFA. Turneringen ble arrangert av Polen og Ukraina fra 8. juni til 1. juli. Det var første gang at noen av disse nasjonene arrangerte turneringen, som for siste gang hadde bare 16 lag med. Den regjerende mesteren Spania ble mester, etter å ha slått Italia 4–0 i finalen.

Kvalifiseringen ble gjennomført av 51 nasjoner fra august 2010 til november 2011. Vinneren av turneringen, Spania, får automatisk deltakelse til Confederations Cup 2013, som blir arrangert i Brasil. Europamesterskapet ble spilt på åtte arenaer, fire i hvert vertsland, hvorav fem av disse ble bygd i forkant av turneringen. I tillegg til arenaer, investerte vertslandene tungt i bedre infrastruktur, som jernbane og veier, etter anmodninger fra UEFA.

Verken Polen eller Ukraina, de to vertslandene, gikk videre fra gruppespillet. Dermed ble EM 2012 det andre EM så langt (etter EM i fotball 2008 arrangert i Østerrike og Sveits) hvor ingen av vertslandene kom videre fra den første runden, så vel som den tredje store fotballturneringen på rad hvor dette skjedde (etter EM 2008 og VM i fotball 2010 arrangert i Sør-Afrika). På samme måte ble Spania historiske ved å vinne de tre nevnte turneringene: Ingen lag før dem hadde vunnet tre store turneringer på rad, eller to EM på rad.

Bud

Polen og Ukraina ble tildelt mesterskapet 18. april 2007 i konkurranse med Kroatia/Ungarn og Italia etter at de øvrige kandidatene Hellas og Tyrkia ble eliminert som kandidater 8. november 2005.

Imidlertid hadde Polen og Ukraina problemer med progresjonen på prosjektet, med svært forsinket bygging. UEFA ble derfor bekymret og la frem en rekke krav, og overstyringer i september 2008.

Land Plass
Ukrainas flaggPolens flaggUkraina/Polen 1
Italias flagg Italia 2
Kroatias flaggUngarns flagg Kroatia/Ungarn 3
Tyrkia og Hellas var eliminert fra før av.
Tyrkias flagg Tyrkia 4
Hellas’ flagg Hellas 5
Aserbajdsjan,Russland og Romania ble eliminert helt først.
Aserbajdsjans flagg Aserbajdsjan 6
Russlands flagg Russland 7
Romanias flagg Romania 8

Kvalifisering

Vertsland i lilla, regjerende mester i lyseblått, øvrige kvalifiserte land i blått

Kvalifiseringen til EM i fotball 2012 begynte 3. og 4. september 2010. Vertslandene Polen og Ukraina var automatisk kvalifisert. For de resterende 14 plassene ble det delt opp ni kvalifiseringsgrupper: Det var seks grupper à seks lag, tre grupper à fem lag. Seedingen ble klar 19. november 2009, og gruppene ble trukket 7. februar 2010. De ni gruppevinnerne og de beste toeren gikk rett til sluttspill, mens de åtte siste toerne gikk til omspill om de fire siste plassene.

Seeding

Dagen etter de siste play-off-kampene var ferdigspilt, ble seedingen klar. På samme måte som for 2004- og 2008-mesterskapene skulle de 16 lagene deles inn i fire seedingsgrupper fordelt etter UEFA-koeffisienten, hvor alle de fire gruppene i turneringen bestod av et lag fra hver seedingsgruppe. UEFA-koeffisienten var bestemt etter følgende kriterier: 40 % hvordan man gjorde det i denne kvalifiseringen, 40 % av hvordan man gjorde det i kvalifiseringen til forrige VM og selve mesterskapet, og 20 % hvordan man gjorde det i kvalifiseringen til forrige EM og selve mesterskapet. Som vertsland ble Polen og Ukraina automatisk plassert i seedingsgruppe 1, det samme ble regjerende mester Spania (som forøvrig hadde den høyeste koeffisienten etter to kvalifiseringer på rad uten poengtap, samt vinner av forrige VM). Nederland (sølv i VM 2010) og Tyskland (bronse i VM 2010) fulgte på de neste plassene. Fotball-stormakten Frankrike havnet i den siste seedingsgruppen ettersom de havnet på sisteplass i sin gruppe både i forrige VM og forrige EM noe som påvirket koeffisienten i sterk negativ retning.

Gruppe 1 Gruppe 2 Gruppe 3 Gruppe 4

Gruppene ble trukket 2. desember 2011. Det var forhåndsbestemt at Polen skulle spille i gruppe A og Ukraina i gruppe D.

Kapasitet: 34 915

Note: Tallene for tilskuerkapasitet er de som gjelder for kampene under Fotball-EM 2012 og er ikke nødvendigvis samme som den totale kapasitet som stadionene kan klare å ta.

Bülent Yıldırım

Det ble også utnevnt fire assistentdommere som kun skulle fungere som fjerdedommere.

Land Fjerdedommer
Tsjekkias flagg Tsjekkia Pavel Královec
Norges flagg Norge Tom Harald Hagen
Polens flagg Polen Marcin Borski
Ukrainas flagg Ukraina Viktor Sjvetsov

Gruppespill

Ingen av kampene i gruppespillet endte målløse, og kun fem endte uavgjort. Irland og Sverige var utslått allerede etter kun to spilte kamper, men svenskene slo tilbake i sin siste kamp mot Frankrike og sikret seg en seier og null i målforskjell. Også begge arrangørlandene forsvant ut i gruppespillet, det samme gjorde Nederland (med sølv i VM to år tidligere) etter tre strake tap. Det ble også sett på som overraskende at Russland ikke kom videre fra sin gruppe etter deres imponerende første kamp mot Tsjekkia. Bortsett fra dette gikk forhåndsfavorittene eller de høyest rangerte lagene oppskriftsmessig videre.

Gruppe A

Utdypende artikkel: EM i fotball 2012 – Gruppe A

Polen begynte mesterskapet friskt mot Hellas, men mesterskapet totalt sett ble en skuffelse for polakkene ettersom de ikke vant noen kamper, og kom sist i gruppa. Ettersom Polen kun var førsterangert grunnet sin rolle som vertsland var Russland på forhånd den store favoritten i Gruppe A. Etter en imponerende første kamp mot Tsjekkia, gikk det imidlertid nedover for russerne: I den siste kampen tapte de mot Hellas, som dermed kom videre på bekostning av Russland - på tross av russernes bedre målforskjell - på grunn av regelen om innbyrdes oppgjør. For Tsjekkia derimot gikk utviklingen motsatt vei av russerne, de vant sine to påfølgende kamper, og endte på topp i gruppa.

På forhånd var gruppa ansett som litt «kjedelig» siden det ikke var noen internasjonale topplag med i gruppa, men da kampene først kom i gang utviklet det seg til kamper med både spenning, tempo og innsatsvilje. Likevel hadde mangelen på topplag en klar effekt - i ettertid pekte mange på at samtlige av lagene som var med var veldig ustabile: Polen dominerte førsteomgang mot Hellas, for så å kunne nesten tape den samme kampen i andre omgang. Hellas spilte tre dårlige omganger i løpet av de to første kampene - hvor de kun fikk med seg ett poeng, men kom seg likevel videre med en heldig seier mot Russland i siste kamp. Russerne startet forrykelig, men kvaliteten sank i løpet av mesterskapet, mens Tsjekkia startet forferdelig mot russerne, men vant sine siste to kamper.

# Lag K S U T Mål ± P
1  Tsjekkia 3 2 0 1 4–5 −1 6
2  Hellas 3 1 1 1 3–3 0 4
3  Russland 3 1 1 1 5–3 2 4
4  Polen 3 0 2 1 2–3 −1 2
8. juni 2012
Polen Polens flagg 1–1 Hellas’ flagg Hellas Stadion Narodowy, Warszawa (18:00)
Tilskuere: 56 070
Dommer: Carlos Velasco Carballo (Spania)
Robert Lewandowski Scoret i det 17. minutt 17' Dimitris Salpingidis Scoret i det 51. minutt 51'

Russland Russlands flagg 4–1 Tsjekkias flagg Tsjekkia Stadion Miejski, Wrocław (20:45)

12. juni 2012
Hellas Hellas’ flagg 1–2 Tsjekkias flagg Tsjekkia Stadion Miejski, Wrocław (18:00)
Tilskuere: 41 105
Dommer: Stéphane Lannoy (Frankrike)
Theofanis Gekas Scoret i det 53. minutt 53' Petr Jiráček Scoret i det 3. minutt 3'
Václav Pilař Scoret i det 6. minutt 6'

Polen Polens flagg 1–1 Russlands flagg Russland Stadion Narodowy, Warszawa (20:45)
Tilskuere: 55 920
Dommer: Wolfgang Stark (Tyskland)
Jakub Błaszczykowski Scoret i det 57. minutt 57' Alan Dzagoev Scoret i det 37. minutt 37'

16. juni 2012
Tsjekkia Tsjekkias flagg 1–0 Polens flagg Polen Stadion Miejski, Wrocław (20:45)
Tilskuere: 41 480
Dommer: Craig Thomson (Skottland)
Petr Jiráček Scoret i det 72. minutt 72'

Hellas Hellas’ flagg 1–0 Russlands flagg Russland Stadion Narodowy, Warszawa (20:45)
Tilskuere: 55 614
Dommer: Jonas Eriksson (Sverige)
Giorgos Karagounis Scoret i det 45+2. minutt 45+2'

Gruppe B

Utdypende artikkel: EM i fotball 2012 – Gruppe B

På forhånd ble gruppe B regnet som «dødens gruppe». Her fant man Nederland og Tyskland med sølv og bronse fra forrige VM, samt med fokus på forrige EM; Sølvvinner Tyskland, og gruppevinnerne Nederland og Portugal. Dette var tredje EM på rad Nederland kom i gruppen med dette kallenavnet, men denne gangen gikk det heller dårlig for dem: Tre strake tap kom etter noe ineffektivt angrepsspill og rufsete forsvarsspill, dog i alle kampene kun med ettmålstap.

1  Tyskland 3 3 0 0 5–2 3 9
2  Portugal 3 2 0 1 5–4 1 6
3  Danmark 3 1 0 2 4–5 −1 3
4  Nederland 3 0 0 3 2–5 −3 0
9. juni 2012
Nederland Nederlands flagg 0–1 Danmarks flagg Danmark Stadion Metalist, Kharkiv (18:00)
Tilskuere: 35 923
Dommer: Damir Skomina (Slovenia)
Michael Krohn-Dehli Scoret i det 24. minutt 24'

Tyskland Tysklands flagg 1–0 Portugals flagg Portugal Arena Lviv, Lviv (20:45)
Tilskuere: 32 990
Mario Gomez Scoret i det 72. minutt 72'

13. juni 2012
Danmark Danmarks flagg 2–3 Portugals flagg Portugal Arena Lviv, Lviv (18:00)
Tilskuere: 31 840
Nicklas Bendtner Scoret i det 41. minutt 41', 80' Pepe Scoret i det 24. minutt 24'
Hélder Postiga Scoret i det 36. minutt 36'
Silvestre Varela Scoret i det 87. minutt 87'

Nederland Nederlands flagg 1–2 Tysklands flagg Tyskland Stadion Metalist, Kharkiv (20:45)
Tilskuere: 37 750
Robin van Persie Scoret i det 73. minutt 73' Mario Gomez Scoret i det 24. minutt 24', 38'

17. juni 2012
Portugal Portugals flagg 2–1 Nederlands flagg Nederland Stadion Metalist, Kharkiv (20:45)
Tilskuere: 37 445
Dommer: Nicola Rizzoli (Italia)
Cristiano Ronaldo Scoret i det 28. minutt 28', 74' Rafael van der Vaart Scoret i det 11. minutt 11'

Danmark Danmarks flagg 1–2 Tysklands flagg Tyskland Arena Lviv, Lviv (20:45)
Michael Krohn-Dehli Scoret i det 24. minutt 24' Lukas Podolski Scoret i det 19. minutt 19'

10. juni 2012
Spania Spanias flagg 1–1 Italias flagg Italia PGE Arena Gdańsk, Gdańsk (18:00)
Tilskuere: 38 869
Dommer: Viktor Kassai (Ungarn)
Cesc Fàbregas Scoret i det 64. minutt 64' Antonio Di Natale Scoret i det 61. minutt 61'

Irland Irlands flagg 1–3 Kroatias flagg Kroatia Stadion Miejski, Poznań (20:45)
Tilskuere: 39 550
Dommer: Björn Kuipers (Nederland)
Sean St Ledger Scoret i det 18. minutt 18' Mario Mandžukić Scoret i det 3. minutt 3', 48'
Nikica Jelavić Scoret i det 43. minutt 43'

14. juni 2012
Italia Italias flagg 1–1 Kroatias flagg Kroatia Stadion Miejski, Poznań (18:00)
Tilskuere: 37 096
Andrea Pirlo Scoret i det 39. minutt 39' Mario Mandžukić Scoret i det 72. minutt 72'

Spania Spanias flagg 4–0 Irlands flagg Irland PGE Arena Gdańsk, Gdańsk (20:45)
Tilskuere: 39 150
Dommer: Pedro Proença (Portugal)
Fernando Torres Scoret i det 4. minutt 4', 70'
David Silva Scoret i det 49. minutt 49'
Cesc Fàbregas Scoret i det 83. minutt 83'

18. juni 2012
Kroatia Kroatias flagg 0–1 Spanias flagg Spania PGE Arena Gdańsk, Gdańsk (20:45)
Tilskuere: 39 076
Jesús Navas Scoret i det 88. minutt 88'

Italia Italias flagg 2–0 Irlands flagg Irland Stadion Miejski, Poznań (20:45)

11. juni 2012
Frankrike Frankrikes flagg 1–1 Englands flagg England Arena Donbass, Donetsk (18:00)
Tilskuere: 47 400
Samir Nasri Scoret i det 39. minutt 39' Joleon Lescott Scoret i det 30. minutt 30'

Ukraina Ukrainas flagg 2–1 Sveriges flagg Sverige Olyimpiyskiy, Kyiv (20:45)
Tilskuere: 64 290
Dommer: Cüneyt Çakir (Tyrkia)
Andrij Sjevtsjenko Scoret i det 55. minutt 55', 61' Zlatan Ibrahimović Scoret i det 52. minutt 52'

15. juni 2012
Ukraina Ukrainas flagg 0–2 Frankrikes flagg Frankrike Arena Donbass, Donetsk (18:00)
Tilskuere: 48 000
Jérémy Ménez Scoret i det 53. minutt 53'
Yohan Cabaye Scoret i det 56. minutt 56'

Sverige Sveriges flagg 2–3 Englands flagg England Olyimpiyskiy, Kyiv (20:45)
Tilskuere: 64 640
Glen Johnson Scoret i det 49. minutt 49' (selvmål)
Olof Mellberg Scoret i det 59. minutt 59'
Andy Carroll Scoret i det 23. minutt 23'
Theo Walcott Scoret i det 64. minutt 64'
Danny Welbeck Scoret i det 78. minutt 78'

19. juni 2012
England Englands flagg 1–0 Ukrainas flagg Ukraina Arena Donbass, Donetsk (20:45)
Tilskuere: 48 700
Wayne Rooney Scoret i det 48. minutt 48'

Sverige Sveriges flagg 2–0 Frankrikes flagg Frankrike Olyimpiyskiy, Kyiv (20:45)
Tilskuere: 63 010
Zlatan Ibrahimović Scoret i det 54. minutt 54'
Sebastian Larsson Scoret i det 90. minutt 90'

Sluttspill

Utdypende artikkel: EM i fotball 2012 – Sluttspill

Alessandro Diamanti setter den avgjørende straffen i kvartfinalekampen mellom Italia og England

Etter gruppespillet ble spesielt gruppe A, men også gruppe D ansett som de svakeste, mens gruppe B og C ble sett på som sterkere. Dette viste seg i kvartfinalene i praksis ved at alle lagene fra gruppe A og D ble slått ut av lag fra gruppe B og C, etter dominerende (mål og målsjanser) og/eller kontrollerende (ballinnhav) spill av vinnerlagene. Det måtte dog til straffespark for å avgjøre en vinner mellom Italia og England, mesterskapets første målløse kamp. Semifinalene ble mer jevne: Spania slo ut Portugal på straffespark etter en kamp med mye tempo, mens Italia slo Tyskland 2-1 i en kamp hvor tyskerne hadde ballen mer enn Italia, men hvor begge lag hadde mye sjanser.

Finalen ble dermed mellom Spania og Italia som også hadde møtt hverandre i gruppespillet. I denne kampen dominerte Spania fra start til slutt og vant til slutt 4-0, etter å ha ledet 2-0 til pause. I annen omgang gjorde Italia tre kjappe bytter og kom på offensiven i en periode, men deretter kontrollerte spanjolene spillet resten av kampen ettersom Italia måtte spille med 10 mann etter en skade på Thiago Motta, og scoret ytterligere to mål på slutten av kampen. Spania ble dermed historiske som første lag som vant EM to ganger på rad, og medregnet VM2010, tre store mesterskap på rad.