Paras MM-sijoitus Puolivälierät (2002)
Afrikan-mestaruuskilpailut
Esiintymiset 16 (ensimmäiset 1965)
Paras sijoitus mestaruus (2021)

Senegalin jalkapallomaajoukkue on Senegalin jalkapalloliiton (Fédération Sénégalaise de Football) hallinnoima joukkue, joka edustaa Senegalia miesten kansainvälisissä jalkapallo-otteluissa. Maajoukkue tunnetaan lempinimellä Terangan leijonat.lähde?

Senegal on selviytynyt kolmesti jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuihin. Japanin ja Etelä-Korean kisoissa 2002 se eteni puolivälieriin saakka. Seuraavan kerran Senegal oli MM-lopputurnauksessa mukana Venäjällä 2018, jolloin se putosi jatkosta alkulohkovaiheessa. Se oli mukana myös vuonna 2022 Qatarissa. Afrikan-mestaruuskilpailujen lopputurnauksessa Senegal on pelannut 16 kertaa. Vuosina 2002 ja 2019 joukkue sijoittui toiseksi ja vuoden 2021 turnauksessa, joka pelattiin tammi-helmikuussa 2022, se voitti ensimmäisen mestaruutensa. Vuoden 2002 loppuottelussa Senegal hävisi Kamerunille rangaistuspotkukilpailun jälkeen ja vuonna 2019 Algerialle 0–1. Vuoden 2021 kisojen loppuottelussa Senegal voitti Egyptin rangaistuspotkukilpailussa.

Senegal pelasi ensimmäisen maaottelunsa 31. lokakuuta 1961, jolloin se hävisi Dahomeylle 3–2. Kaikkien aikojen suurimman voittonsa Senegal on saavuttanut 13. helmikuuta 1984, jolloin se voitti Mauritanian 7–0. Suurin tappio on 0–6.lähde?

MM-kilpailut 2002

Senegal aloitti vuoden 2002 MM-kilpailut yllättävällä 1–0-voitolla hallitsevasta maailmanmestarista, entisestä siirtomaaisännästään Ranskasta. Ottelun ainoan maalin laukoi Papa Bouba Diop. Seuraavaksi Senegal pelasi 1–1 Tanskaa vastaan Salif Diaon tasoitettua pelin toisella jaksolla. Alkulohkon päätöspelissä Senegal ja Uruguay pelasivat 3–3-tasapelin Khalilou Fadigan tehtyä yhden ja Bouba Diopin kaksi maalia. Senegal sijoittui lohkossa toiseksi Tanskan jälkeen.lähde?

Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Senegal kohtasi Ruotsin. Henrik Larsson vei Ruotsin johtoon 11. minuutilla, mutta Henri Camara tasoitti pelin 37 minuutin kohdalla ja laukoi Senegalin 2–1-voittomaalin jatkoajalla, ottelun 104. minuutilla. Puolivälieräottelussa Senegal kärsi jatkoaikatappion 0–1 Turkille İlhan Mansızin tehtyä ainoan maalin 94. minuutilla.lähde?

Senegalin lisäksi Afrikan maista on MM-kisojen puolivälieriin yltänyt vain Kamerun Italian MM-kisoissa 1990 ja Ghana Etelä-Afrikan kisoissa 2010.lähde?

Kuuluisia pelaajia

Senegalin kenties suurimmat tähdet ovat Saksan Bundesliigan FC Bayern Münchenissä kesästä 2022 alkaen pelannut hyökkääjä Sadio Mané, Englannin Valioliigan Chelsean maalivahti Edouard Mendy, Newcastle Unitedin hyökkääjä Papiss Cissé ja İstanbul Başakşehirin Demba Ba. Demba Ba on syntynyt Ranskassa, mutta hänellä on kaksoiskansalaisuus ja hän on pelannut Senegalin maajoukkueessa vuodesta 2007. Cissé ja Ba ovat olleet tehokkaita valioliigassa ja ovat täten tärkeä apu myös Senegalin maajoukkueelle. Myös laitapuolustaja Armand Traore oli merkittävä nimi senegalilaisessa jalkapalloilussa. Hän on Ban tavoin ranskalaissyntyinen ja pelannut juniorimaajoukkueissa Ranskan paidassa. Hän pelasi Valioliigassa edustaen lontoolaista Arsenalia 2006 - 2011, josta hän siirtyi toiseen lontoolaisseuraan Queens Park Rangersiin.